ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΔΡΑΣΗΣ της «Πρωτοβουλίας Αλληλεγγύης διαδηλωτών - διαδηλωτριών της Πορείας του Πολυτεχνείου».

 

ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΧΡΙ ΤΩΡΑ ΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ

Όλες οι συλλογικότητες της Θεσσαλονίκης συμμετέχουμε στην «Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης διαδηλωτών - διαδηλωτριών της Πορείας του Πολυτεχνείου», που δημιουργήθηκε μετά τη βάναυση καταστολή της 17ης Νοέμβρη 2020, τη σύλληψη 6 αγωνιστών, την πρώτη εφαρμογή του περιορισμού των διαδηλώσεων, και την εξοντωτική επίδοση δεκάδων προστίμων, θεωρούμε ότι ο απολογισμός της δράσης της είναι θετικός και ότι αποτελεί μια σημαντική παρακαταθήκη για το κίνημα της πόλης μας.




·        Η Πρωτοβουλία συσπείρωσε στις γραμμές της ένα σημαντικό για τα δεδομένα της πόλης κομμάτι του αγωνιστικού δυναμικού, βοήθησε στη διαδικασία ανοίγματος του ζητήματος στα Σωματεία και στους Συλλόγους, και συνέβαλε καθοριστικά στην ενημέρωση για το ζήτημα των διώξεων και των προστίμων.

·        Έθεσε το ζήτημα της διαγραφής των προστίμων τόσο με κινηματικό όσο και με δικαστικό τρόπο, ανοίγοντας έναν δρόμο για τη διεκδίκηση του αιτήματος και από άλλα τμήματα του κινήματος και του λαού γενικότερα.

·        Συντονίζεται και δρα κοινά με ένα πλατύ δίκτυο ανάλογων πρωτοβουλιών και επιτροπών σε όλη τη χώρα. Συγκεκριμένα, οι κινητοποιήσεις της 6Ης Φλεβάρη αποτύπωσαν τη δυνατότητα όλου αυτού του δικτύου να κινητοποιείται με ικανοποιητική μαζικότητα σε αρκετές πόλεις της χώρας. Ο συντονισμός αυτός πρέπει να διατηρηθεί και να αξιοποιηθεί σε παρόμοια κατεύθυνση και στο μέλλον.

·        Εκκίνησε και υλοποίησε με επιτυχία μια σημαντική οικονομική καμπάνια αλληλεγγύης και οικονομικής στήριξης των αγωνιστών, ώστε να μην μείνει κανένας μόνος και καμία μόνη απέναντι στην κρατική καταστολή.

·        Η διαδικτυακή συναυλία που διοργάνωσε, ενίσχυσε την οικονομική καμπάνια και γνωστοποίησε το ζήτημα σε ένα ευρύ ακροατήριο. Σε αυτή την κατεύθυνση σημαντική ήτανε η συμβολή των αλληλέγγυων καλλιτεχνών και τεχνικώντους οποίους ευχαριστούμε για τη συμμετοχή τους.

      Επίσης νιώθουμε την ανάγκη να ευχαριστήσουμε δημόσια, τις διαδικτυακές πλατφόρμες «Κανένας Μόνος – Καμία Μόνη», «Μένουμε Ενεργοί» και «Επιμένουμε-Διεκδικούμε», για τη συνδιοργάνωση της συναυλίας αλληλεγγύης στην Αθήνα, όπως και τους καλλιτέχνες και τεχνικούς που στάθηκαν αλληλέγγυοι.

  Πετυχημένη κρίνεται επίσης και η διαδικτυακή της εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 29 Μάρτη.

·       Συνολικά, η λειτουργία της Πρωτοβουλίας διακρίθηκε από συντροφικότητα και δημοκρατική λειτουργία και επίλυση όλων των ζητημάτων, παρά τις δυσκολίες που υπάρχουν λόγω του κορονοϊού

ΓΙΑ ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΤΗΣ ΔΙΚΗΣ ΤΩΝ ΣΥΛΛΗΦΕΝΤΩΝ (ΕΝΑΡΞΗ ΣΤΙΣ 14 ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ)

Ο ορισμός της δικάσιμου των συλληφθέντων της πορείας του Πολυτεχνείου για την 14η Σεπτέμβρη 2021, ορίζει την πολιτική προτεραιότητα για την Πρωτοβουλία το επόμενο διάστημα: Την μετατροπή της δίκης αυτής από δίωξη των αγωνιστών, σε πλατιά πολιτική καταδίκη της κρατικής καταστολής και της κυβερνητικής πολιτικής. 

Η δίκη πρέπει να μετατραπεί σε ένα πολιτικό γεγονός για την πόλη, σε ένα ζήτημα όλων των μαζικών φορέων και όλων των αγωνιστικών πολιτικών δυνάμεων. Το ζήτημα της αλληλεγγύης στους διωκόμενους με κεντρικό αίτημα την απόσυρση των διώξεων, πρέπει να «περάσει μέσα» από κάθε μέτωπο πάλης της πόλης, να συνδεθεί με όλα τα επί μέρους ζητήματα, καθώς αυτό που δικάζεται στην πραγματικότητα είναι το ίδιο δικαίωμα στη διαδήλωση και την πολιτική δράση. Αυτές οι διώξεις δεν πρέπει να περάσουν και δεν θα περάσουνε! Ειδικά οι φετινές κινητοποιήσεις της ΔΕΘ, πρέπει να συνδυαστούν με ένα δυνατό ΟΧΙ στις πολιτικές διώξεις.

ΓΙΑ ΤΟ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗΣ ΤΗΣ ΔΙΑΓΡΑΦΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΤΙΜΩΝ.

Το αίτημα για τη διαγραφή των προστίμων, αποτελεί κεντρικό αίτημα της Πρωτοβουλίας. Τα πρόστιμα αποτελούν ένα ταξικό μέτρο, ένα μέτρο καταστολής. Η αύξηση τους στα 300 ευρώ τα καθιστά ανυπόφορο βάρος για τους εργαζόμενους και τους ανέργους. Η εφαρμογή των προστίμων ενάντια σε συλληφθέντες, σε αγωνιστές που κινητοποιούνται ή πραγματοποιούν παρεμβάσεις, τα μετατρέπει σε ένα μέσο ποινικοποίησης της πολιτικής δράσης. Η αστυνομοκρατία που εφαρμόζει η κυβέρνηση στις γειτονιές, όπως αυτή φάνηκε και στα γεγονότα της Νέα Σμύρνης, στρέφεται συνολικά ενάντια στο λαό, δημιουργώντας κλίμα γενικευμένου εκφοβισμού.

Η πάλη για τη διαγραφή των προστίμων και για την κατάργηση τους ως μέτρο, είναι πάλη πολιτική και τη διεξάγουμε τόσο με κινηματικά, όσο και με δικαστικά μέσα. Η προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας, που έγινε ευρύτερα γνωστή, δίνει τη δυνατότητα για γνωστοποίηση του αιτήματος μας, για πανελλαδικό συντονισμό δράσης πάνω στο ζήτημα, και για κάλεσμα νέων κινητοποιήσεων για την επαναφορά του αιτήματος όταν κριθεί σκόπιμο.

ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΠΑΛΗ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΔΙΩΞΗΣ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ-ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΔΡΑΣΗΣ.

Η επιμονή της κυβέρνησης να νομοθετεί άκρως αντιδημοκρατικά μέτρα, ενισχύοντας στην πράξη την καταστολή των κινητοποιήσεων, επιχειρεί να δημιουργήσει  συνθήκες συνολικής απαγόρευσης της πολιτικής δράσης και ένα ιδιότυπο καθεστώς «έκτακτης ανάγκης». Ο συνδυασμός του νόμου περιορισμού των διαδηλώσεων και η διάταξη περί «οργανωτή», μαζί με τις απαγορεύσεις με αφορμή την πανδημία (απαγόρευση μετακινήσεων/συναθροίσεων), αλλά και σοβαρών αυταρχικών μέτρων  που πήρε όπως : πανεπιστημιακή αστυνομία, περιορισμός δράσης των σωματείων και απαγόρευση της απεργίας, μέχρι και την προσπάθεια λογοκρισίας στον χώρο της τέχνης, δημιουργεί ένα συνολικό  κατασταλτικό πλέγμα. Επιπρόσθετα, οι διώξεις πλέον αφορούν στοιχειώδεις μορφές της πολιτικής-συνδικαλιστικής δράσης, όπως: μοίρασμα προκήρυξης, αφισοκόλληση, ανάρτηση πανό, τρικάκια κτλΦυσικά, το κατασταλτικό αυτό πλαίσιο ήρθε να επικαθήσει πάνω στο ίδιο διαμορφωμένο οπλοστάσιο του συστήματος (ειδικά σώματα καταστολής, κάμερες-παρακολουθήσεις, τρομονόμοι, παράνομες-«καταχρηστικές» απεργίες, κατάργηση Ασύλου, ηλεκτρονικό φακέλωμα σωματείωνιδιώνυμο για τους πλειστηριασμούς κτλ,) που ενισχύθηκε από όλες τις μνημονιακές κυβερνήσεις.

Η Πρωτοβουλία μας στάθηκε από την αρχή ενεργά δίπλα στο φοιτητικό κίνημα σε όλο τον αγώνα ενάντια στο νόμο Κεραμέως - Χρυσοχοίδη και την επιβολή της πανεπιστημιακής αστυνομίας. Χαιρετίζει τις χιλιάδες φοιτητών - μαθητών - εκπαιδευτικών και εργαζομένων που συσπειρώθηκαν στις μαζικές διαδηλώσεις των φοιτητικών συλλόγων και καταλήψεων. Χαιρετίζει την συνέχιση του αγώνα και των διαδηλώσεων παρά την ψήφιση του Νόμου με τελικό σκοπό την ακύρωσή του και την έμπρακτη αμφισβήτηση στην πράξη των χουντοαπαγορεύσεων που επέβαλε η ΝΔ για τις διαδηλώσεις και τα δημοκρατικά δικαιώματα και ελευθερίες.  Καταδικάζει τις εισβολές στην Πρυτανεία του ΑΠΘ και δηλώνει την αλληλεγγύη της στους συλληφθέντες 31 αγωνιζόμενους φοιτητές.

Κάθε δύναμη, αγωνιστής και φορέας που αμφισβητεί έστω και στο ελάχιστο αυτή την «κανονικότητα», βρίσκεται αντιμέτωπος με διώξεις. Αλλεπάλληλες είναι οι διώξεις στους συνδικαλιστές υγειονομικούς που καταγγέλλουνε τις συνθήκες που επικρατούν στα νοσοκομεία.  Ιδιαίτερα σημαντικό είναι το ζήτημα των διώξεων ενάντια στους αγωνιζόμενους φοιτητές, και ο σχηματισμός δικογραφιών εναντία στα σωματεία, συλλόγους και συλλογικότητες που πρωτοστάτησαν στις κινητοποιήσεις των υγειονομικών και των φοιτητών-εκπαιδευτικών. Στην πράξη, η κυβέρνηση της Ν.Δ. ετοιμάζεται να σύρει στο σκαμνί το συνδικαλιστικό κίνημα, όπως έκανε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με το κίνημα ενάντια στους πλειστηριασμούς!

Η μάχη για απόσυρση όλων των διώξεων/προστίμων/απαγορεύσεων είναι μάχη πολιτική, είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τη μάχη για συνολική ανατροπή του κατασταλτικού νομοθετικού πλαισίου (παλιού και νέου), με κομβικό το αίτημα της ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ του νόμου για την απαγόρευση-περιορισμό των διαδηλώσεων.

 ΓΙΑ ΤΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΜΑΖΙΚΩΝ ΦΟΡΕΩΝ, ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΔΙΕΥΡΥΝΣΗΣ ΤΗΣ ΔΡΑΣΗΣ ΜΑΣ.

Από την πρώτη στιγμή της δημιουργίας της Πρωτοβουλίας, ήτανε και είναι κοινός τόπος, ότι αυτές οι επιδιώξεις μας αποτελούν πρώτα και κύρια υπόθεση των μαζικών φορέων, των σωματείων-συλλόγων-συνδικάτων και των πλατιών κινήσεων-πρωτοβουλιών της πόλης μας. Γι’ αυτό, πρέπει να επισημανθεί ξανά ότι «οι πόρτες μας είναι ανοιχτές» σε εκπρόσωπους φορέων, και ότι δεν βλέπουμε την πολιτική μας δράση μονάχα ως ένα άθροισμα εκπροσώπων πολιτικών δυνάμεων.

Η Πρωτοβουλία θα πρέπει με τη λογική της ισοτιμίας και της κοινής δράσης πάνω σε κοινά συμφωνημένα αιτήματα, και ειδικά ενόψει της έναρξης της δίκης των 6 αγωνιστών, να αναλάβει πρωτοβουλίες συντονισμού με άλλες αγωνιστικές δυνάμεις που δρούνε στα πλαίσια του λαϊκού κινήματος, για το κάλεσμα ευρύτερων κινητοποιήσεων αλληλεγγύης.

Η Πρωτοβουλία αντιλαμβάνεται ότι η υπεράσπιση όλων των αγωνιστών, και η οικονομική-πολιτική-δικαστική τους στήριξη, δεν είναι ένα ζήτημα που μπορεί ή θέλει να επιλύσει μονάχα με τις δικές της δυνάμεις, αλλά ένα ζήτημα στο οποίο συμβάλλει στο βαθμό του εφικτού.

Ταυτόχρονα, η Πρωτοβουλία θα πρέπει να βρει τρόπους διεύρυνσης και κοινωνικής γείωσης της δράσης, και με τη δημιουργία επιτροπών ή ομάδων (π.χ. νομικής βοήθειας για διαδηλωτές), οι οποίες να έρχονται σε άμεση επαφή με τον κόσμο της πόλης.

Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης διαδηλωτών - διαδηλωτριών της Πορείας του Πολυτεχνείου

Απρίλης 2021

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ: ΑΛΛΥΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΥΣ ΣΥΛΛΗΦΘΕΝΤΕΣ ΤΗΣ ΠΟΡΕΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ 2020! ΝΑ ΑΠΟΣΥΡΘΟΥΝ ΟΛΕΣ ΟΙ ΔΙΩΞΕΙΣ!

Ανακοίνωση συμπαράστασης στους 62 συλληφθέντες της 6/12/2020 στην Αθήνα

Αναβολή της Συγκέντρωσης στα Δικαστήρια της Θεσσαλονίκης (14/9)